Terugblik ‘Word weer baas over je eigen tijd’

Je bent ondernemer geworden omdat dit vrijheid met zich meebrengt. Maar jouw agenda wordt bepaald door de waan van de dag. Het kost je tijd en energie om overzicht te houden. Donderdag 13 april waren we te gast bij de geweldige locatie van Bunnik Services, waar Jessica Warsosemito van 123Organizing ons wat uit legde over hoe je weer baas wordt over je eigen tijd.Feit is dat tijd voor iedereen hetzelfde is. Echter, de beleving kan heel erg verschillen. 1 Minuut kan heel lang duren, of heel snel voorbij zijn. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het ligt er ook aan hoe je tijd gebruikt.

Jessica leerde ons dat iets op het laatste moment doen, niet goed of slecht hoeft te zijn. Spanning daarbij, mits het je een prettig of goed gevoel geeft, is niet erg. Wanneer het je een negatief gevoel of negatieve spanning geeft, is het wel slecht. Dit heet stress en kan, op termijn, leiden tot burn-out. De vraag is of je de goede focus en aandacht hebt. Aandacht en focus geven je samen kwalitijd. Er zijn talloze boeken geschreven over time management. Geen enkele heeft de waarheid in pacht, maar sommige bevatten goede ideeën. Het ligt er ook aan wat voor type mens je bent en wat voor jou werkt. Een aardige theorie die Jessica zelf hanteert is de “2-minuten regel”. Deze houdt in dat wanneer je iets binnen 2 minuten kunt afhandelen, je dat ook meteen doet. Het is dan namelijk uit je hoofd en je kunt verder met je andere taken.

Vervolgens liet Jessica een eenvoudig diagram zien met verticaal “belangrijk” en horizontaal “urgent”. Wanneer iets belangrijk en urgent is, doe het dan meteen. Wanneer iets niet urgent is en niet belangrijk, gooi het dan in de prullenbak. We kregen de taak om op post-its 5 items te schrijven die urgent waren en ze te nummeren in orde van urgentie. Vervolgens kregen we de vraag welke items we uit zouden willen besteden. Tijdens deze vragenronde ging ze ook op specifieke antwoorden van leden in. Met name de vraag waarom uitbesteden lastig zou zijn, leverde interessante reacties op.De belangrijkste manieren om weer grip op je tijd te krijgen zijn:

  1. Focus – Doe wat je doet met de aandacht die het vraagt.
  2. Maak het klein(er) – Deel taken op en probeer je met de kern van de taak bezig te houden.
  3. Wordt proactief – Wacht niet af tot de deadline in zicht komt. Plan je taken in en doe ze ook.
  4. Buddy’n – zeker wanneer je zelfstandig onderneemt, kan het prettig zijn om een buddy te zoeken. Je kunt elkaar zo bij de les houden.
  5. Werkritmes creëren – Zorg dat je in een flow komt onthou hoe je dit doet en wat je ervoor nodig hebt.
  6. Stop afleidingen – zet je telefoon stil, laat e-mail links liggen en richt je volledig op je taken.
  7. 2-Minuten regel – Kan het binnen 2 minuten afgehandeld worden? Doe dat dan.
  8. Hou vol!

Met een aantal simpele tips en tricks heeft Jessica ons inzicht gegeven waar tijd- en energievreters kunnen zitten. Ook gaf ze inzicht in hoe we op een eenvoudige manier onze tijd effectief en doeltreffend kunnen gebruiken, zodat er tijd voor leuke dingen overblijft.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je ook eens een bijeenkomst van het CJB-MH bijwonen? Meldt je dan nu aan voor de volgende bijeenkomst.