Terugblik ‘Laat je stem voor je spreken’

We mogen als CJB Midden-Holland terugkijken op een leerzame, interactieve avond in Color Business Centre Gouda. We hadden namelijk Janine de Widt te gast. Zij bracht ons iets bij over hoe je je stem het beste kunt gebruiken om je boodschap over te brengen. Ze begon haar presentatie origineel, met een scene uit een theaterprogramma van Hans Teeuwen, waarbij wij mochten analyseren welke fouten Hans op dat moment (overigens expres) maakte. Het zorgde gelijk voor interactie in de groep.

 Janine legde ons iets uit over hoe onze stem werkt, hoe we geluid produceren en dat dit eigenlijk alleen maar mogelijk is door je adem. Je adem zorgt ervoor dat de stembanden bewegen en trillingen veroorzaken. Zonder adem geen stem. 

 Na het theoretische stukje zette Janine ons aan het werk en liet ons verschillende houdingen oefenen. Het verschil tussen actieve en passieve houdingen leverde verrassende resultaten op. Het ging zelfs een stapje verder, we mochten ervaren hoe het is om de adem bij elkaar te manipuleren door – uiteraard heel professioneel – elkaar bij het middenrif vast te houden en druk uit te oefenen. Ook liet Janine ons zien hoe we onze natuurlijke toonhoogte kunnen vinden. Dit deed ze door middel van een filmpje, waarbij een zogenaamde grondoefening stap voor stap werd uitgelegd. Hoewel ze ons verzekerde dat het niet nodig was om de oefening ter plekke te doen, verrasten we haar door dit juist wél te doen. 

 Intonatie mocht natuurlijk niet ontbreken in deze presentatie. Door middel van een leuke oefening met pijpenragers legt Janine uit hoe je een zin kunt vormgeven met melodie, rustpauze, een rustig tempo en de klemtoon. Oefening baart kunst!

 Weer een stukje theorie tussendoor: Een hoge stem klinkt lief en jong, maar minder geloofwaardig. Een lagere stem geeft meer vertrouwen, maar ook de nodige zakelijkheid. Een combinatie van hoog en laag geeft een authentieke stem. Oud-president Obama is daar een perfect voorbeeld van.

 Articulatie vergroot de verstaanbaarheid. Janine liet ons een tongbrekende zin uitspreken om onze articulatie te oefenen. ‘De Spaanse prins spreekt prima Spaans.’ Daarna legde ze ons iets uit over expressie en hoe belangrijk dit is in je presentatie. Als je je gezichtsuitdrukking, handen en mimiek goed inzet, kom je overtuigend over. Gebruik de ruimte die je hebt en blijf niet stil staan als dat niet nodig is. Tot slot van de presentatie ging Janine nog even in op de verschillende stemproblemen en hoe een logopedist daarmee kan helpen. Het belangrijkste dat we van haar moesten onthouden is dat schrapen verboden is! Dit werkt schadelijke irritaties op bij de stembanden.

 Met je stem heb je meer invloed dan je denkt. Dat is wat we mee mochten nemen uit de presentatie. Na het prestentatiegedeelte was er natuurlijk ook tijd om uitgebreid met elkaar te netwerken en de stem te smeren met een hapje en een drankje!

Zin om eens te kijken bij een bijeenkomst van CJB Midden Holland? Meldt je dan nu aan voor de volgende bijeenkomst!